Wednesday, March 4, 2009

'the man'

org kata...

ikut rasa binasa...
ikut hati mati....

tapi...

manusia mmg sentiasa begitu...
hati dan perasaan...
sering menjadi panduan dalam membuat keputusan...
akal fikiran begitu longgar untuk digunakan...

cube kita fikirkan...
ada kala nya keputusan utk dilakukan itu...
terlalu berat...
tapi...
kita harus tempuh jua...
tempuh dengan utuh...
mungkin itu jalan yag terbaik...

dalam membuat keputusan...
kita tentunya menaruh harapan agar keputusan itu tepat...
tapi...
begitu banyak kebarangkalian...

sebagai analoginya...

bila kite ketuk pintu...
mesti kita mahu pintu itu terbuka...
tapi ada 3 kebarangkalian yang mungkin terjadi...

1. bila kita ketuk tidak akan ada yg membukanya...
maknanya-kita tidak berjaya...harapan hanya tinggal harapan...

2. bila kita ketuk pintu akan ada yang menjerit "kejap-kejap"...
maknanya-kita mungkin berjaya..ada harapan diberikan...

3. bila kita ketuk pintu akan ada yang membukanya...
maknanya-kita berjaya...

tapi walau apa pun kebarangkaliannya...
jangan pernah kenal erti putus asa...

one heart

5 comments:

naza said...

kita tak akan pernah tahu yg kita akan wat satu keputusan yg betul smpyla kita menjebakkan diri ke dalamnya..

so, pintu itu memang sentiasa ad.. keputusan nak ketuk atau tak terletak pada kita..

keputusannya.. sama2 kita nantikan n pastikan dah bersedia.. haha..

afun loneranger said...

yup betul...
pintu mmg ada..
ketuk...
jangan sampai pintu itu pecah...
dan ketika itu...
tiada lagi yg boleh diketuk...

emansipasiajim said...

post ni aku betul2 suka.
aku selalu dapat pintu yang no2..
tapi asal ak nk bag salam je die tutup...
camne ek nk setel??

afun loneranger said...

ko dapat pintu no dua ek...
kalo mcm tu...
ko kene sabar...
ko kene waras...
TIME WILL TELL....

Kuntil Midon said...

Aku selalu terketuk pintu no 1.
Kasar sangat ketuk agaknya..